Een paar woorden over mezelf:
Omdat ik me als filosoof meer aangetrokken voelde tot praktische filosofie en levenskunst heb ik een opleiding gevolgd aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. (isvw).
Tijdens mijn filosofiestudie in Leiden en Rotterdam merkte ik dat ik het boeiend vond om me te verdiepen in filosofen en stromingen vanaf de Oudheid tot het heden. Alleen had ik er na mijn studie geen behoefte aan om deze kennis te delen. Dan zou ik een docent geworden zijn en het ging mij erom om de filosofie toegankelijk te maken voor een groter publiek. Laten zien dat je er echt wat aan hebt. Me bezig houden met levenskunst. En met praktische wijsheid.
In de Griekse tijd voor Christus werd er veel werk gemaakt van die levenskunst. O.a. de Stoïcijnen maar ook de Sceptici en Socrates lieten zien dat het beter is om een goed mens te worden dan een rijk mens. Zij gaven richtlijnen hoe te leven.
Dat deed ook de 20e eeuwse filosoof Michel Foucault. Vanuit zijn kritiek op het moderne leven kwam hij terug bij de oude Grieken. Over hem heb ik een boekje geschreven met als titel: Waarom is de waarheid zo weinig waar?
Ik gebruik de vraagtechniek van Socrates in mijn 1 op 1 gesprekken. Die heb ik aangepast, zo bruut Socrates kon zijn, ben ik zeker niet. Wel als het nodig is confronterend. Keer op keer blijkt weer hoe slecht mensen zichzelf kennen. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe makkelijker het leven wordt.
Wie ben je en wil je zijn?
Ik stel bewust ‘wie ben je’en ‘wie wil je zijn”, omdat we geen statische individuen zijn maar mensen van vlees en bloed die op weg zijn en kunnen leren van hun ervaringen. Zo worden we wijs.
‘Door schade en schande’ wijs worden, gaat voor velen op, maar dat hoeft niet zo te zijn als je bewust aan een beter leven wilt werken.
Natuurlijk blijft er altijd ‘shit’, maar het maakt een groot verschil of je ten onder gaat aan die shit of er mee kunt dealen.
Behalve filosoof ben ik schrijfster van een filosofische roman De Geluktheorie. Ik debuteerde bij uitgeverij Meulenhoff met de novellenbundel Bloedkoralen. Verder schreef ik diverse verhalen en ben nu bezig met mijn levensverhaal.
Ook schreef ik interviews voor het Rotterdams Dagblad en was ik een tijdje eindredacteur bij het antroposofische tijdschrift Jonas.
En ooit ben ik begonnen als docente Engels.
In het dagelijks leven doe ik nog vele andere dingen. Zo ben ik graag in de natuur, in een museum met mooie schilderijen die me steeds weer een geluksgevoel bezorgen. Ik zwem, soms ook in zee als het ijskoud is. Niet al te vaak eerlijk gezegd. Ik lees, eet, heb lief en geniet. Af en toe maak ik me zorgen en dan zoek ik naar de juiste vraag die het best bij die zorgelijke gedachten past. Je raadt het al, zo word ook ik iedere dag wat wijzer.
Tot slot: beter leren denken betekent niet méér denken. Integendeel. Het gaat erom steeds minder vanuit het ego te denken en je af te stemmen op de wijsheid die als een schat in je verborgen ligt. Bij ieder mens! Wij mensen zijn veel meer dan ons ego, we bezitten een innerlijke wijsheid. De mooiste en de beste dingen zijn ontstaan als het ego er niet tussen kwam.
Wijsheid kan niet zonder stilte. Voor mij is wijsheid het juiste doen op het juiste moment. En soms, zelfs regelmatig, is dat niets doen. Loslaten.
Maar we hebben het denken nodig. Ik kan je leren hoe je door vruchtbaar te denken bij je eigen wijsheid komt.